Tevhid – Islam Blogger

Tevhid je Allahova Jednoca. Tevhid je drugim rijecima monoteizam. Tevhid je kljuc za Dzenet (Raj) i otkljucava vrata u Dzenet. Suprotno tevhidu je sirk i obozavanja mimo Allaha i onaj ko cini sirk nece uci u Dzenet vec ce uci u Dzehenem (Pakao). Sirk je jedini grijeh koji Allah ne oprasta. Zbog tevhida slati su Poslanici i Vjerovjesnici. Putem Tevhida obozava se Allah.

***

Tevhid za umrle je novotarija u vjeri. Na nasim prostorima u BiH dok su muskarci na dzenazi kod nas zene se okupe na tevhid da isprate umrle. I takva vrsta ispracaja nema temelja u islamu.
Nase zene kazu: Hocemo li na Tehvid i cak sta vise ne izgovore Tevhid vec kazu Tehvid.
Ako pogledamo smrtovnicu onu zelene boje na njoj pise: Tog i tog dana u kuci umrlog proucit ce se Tevhid a to nas narod cita kao Tehvid.
Kada zene ispracaju umrlog i tu se umrli ogovara zatim se posluzi sok lepine a bude i pilecih bataka. Prava je to gozba a za ukucane zalost i valja tu hranu spremati.
Svojoj kuci kada dodju te zene ukucanima kazu: Na tehvidu bilo je pilecih bataka a ne kao kod te i te samo lepine. Pa, ya e to je pravi tehvid a ne kao kod one te i te. Ha, yaa.
Odlazak na takvu vrstu tevhida nije samo da osobe nema dobrih djela vec grijeh za takav skup.
Otkud Tevhid za umrle kad nije propisano vjerom?
To samo Allah Mudri zna. Zene drage, moje sestre ne idite na takav skup zvani Tevhid (Tehvid).
Mozda je to samo pokusaj da se pridje zenama i da se poduce vjeri jer tu na tom skupu spominju islamske i imanske sarte ali takav vid poducavanja vjeri je pogresan niti se tako umrli ispraca. Vratimo se izvornom islamu.
Ja kada umrem ne obiljezavajte mi Tevhid ili kako se popularno zove Tehvid.

Priprema: Islam Blogger

Komentariši