Islam Blog

Allahu je prava vjera jedino - ISLAM. (Kur'an)

27.12.2018.

Hadis - Ibadet koji je odmarao Allahovog Poslanika je Namaz

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, govorio bi Bilalu, r.a:
Prouci ikamet, odmori nas namazom!

Hadis biljezi Ebu Davud br. 4.985. Sejh Albani ocijenio ga je vjerodostojnim. Pogledati: El-Miskat, 1/393 br. 1.253, Sahih Sunen Ebu Davud.

26.12.2018.

Propis napastanja Ramazanskog posta - Dr. Safet Kuduzovic


25.12.2018.

Ibnul-Kajjim o čestitanje kršćanskih i židovskih praznika - izreke / citati

”Što se tiče čestitanja onoga što je isključivo vjerskog karaktera, to je zabranjeno po konsenzusu islamskih učenjaka, kao što je čestitanje kršćanskih i židovskih praznika riječima: ‘Srećan ti praznik’, i sl. Ako to i nije čin nevjerstva, to je u najmanju ruku haram, jer je na stepenu čestitanja sedžde idolu, i to je opasnije od toga da nekome čestitamo pijenje alkohola, ili činjenje bluda. Onaj ko nekome čestita griješenje, novotariju i nevjerstvo izlaže sebe Allahovoj srdžbi i kazni.”

(islamski učenjak Ibnul-Kajjim, u svom djelu ”Ahkamu ehlu-z-zimme”, )

25.12.2018.

Video Serijal: Temelji islamskog ispravnog vjerovanja - Prof. Jasmin Duric

Video Serijal: Temelji islamskog ispravnog vjerovanja - Prof. Jasmin Duric

1. Vjerovanje u Allaha2. Nevjerovanje u Allaha

https://youtu.be/MrZ9qUHCtyA

3. Vjerovanje u Meleke

https://youtu.be/YMbicjJFA9k

4. Vjerovanje u Knjige

https://youtu.be/hKqRQOP4yAA

5. Vjerovanje u Poslanike

https://youtu.be/HWKbCkDBFac

6. Ahiretske Stanice

https://youtu.be/BwAOCGpc9Ms

7. Opis Dzenneta

https://youtu.be/8bfGrvcI3Qk

8. Opis Dzehennema

https://youtu.be/RQiTYIqmTmY

9.  Vjerovanje u Odredbu

https://youtu.be/bMcczuYeV5E

25.12.2018.

Zena i mirisanje ( parfem) - Islam Blogger

Pozeljno je da se zena mirise unutar porodice, pred muzem , djecom. Takodjer, dozvoljeno je i ostali muski clanovi njene blize porodice osjete njen miris. tj. njeni mahremi.

( Ako ne znas ko su mahremi nauci! )

Takodjer njen miris smiju osjetiti i njene zenske prijateljice.

Zabranjeno je da zenin mirs osjeti oni muskarci koji nisu mahremi ( daljni rodjaci i stranci).

Ukoliko osjeti miris zenin stranac i ona takva se smatra bludnicom.

Ovo su pravila islama.

Zena kad izlazi van kuce uklanja miris sa sebe.

Priprema: Islam Blogger

25.12.2018.

Isus i Trojstvo / Hfz. Dzevad Golos

Naravno, trojstvo je zabluda krscana.


25.12.2018.

Palestinizacija Bosnjaka - Fotografija

Palestinizacija Bosnjaka22.12.2018.

Propis uzimanja gusula /kupanja/ - Mr. Elvedin Pezic


22.12.2018.

Umrla su srca nasa - kratki film


21.12.2018.

Prijevod znacenja Kur'ana - Muhamed Mehanovic (sura 2. El - Bekare - Krava, ajet 120.)

Ni zidovi ni krscani nece biti tobom zadovoljni sve dok ne budes slijedio vjeru njihovu. Reci: "Allahova Uputa jeste prava Uputa!" A ako bi se ti poveo za zeljama njihovim, nakon znanja koje si dobio, od Allaha te niko ne bi mogao zastiti, niti pomoci ti.

Prijevod znacenja Kur'ana - Muhamed Mehanovic (sura 2. El - Bekare - Krava, ajet 120.)

21.12.2018.

Propis depiliranja tijela za muskarce i zene - Mr. Elvedin Pezic


21.12.2018.

Zasto je ustrajnost /istikamet/ dosadna? - Sejh Abdulaziz et Tarifi


21.12.2018.

O Sulejmanu Bugariju i sufijskom tefsiru - Hfz. Jusuf Barcic


20.12.2018.

Uspjeh nije vezan za rezultat - Prof. Muhamed Ikanovic

Na samu spomen riječi uspjeh, odmah formiramo sliku postignutog rezultata. Najčešće uspjehom smatramo neke veće korake koje načinimo. Da bismo uspjeli u nečemu, moramo uložiti određeni trud. Međutim, uloženi trud ne daje uvijek rezultat, odnosno ne postigne se uvijek ono što se željelo niti se naplati svaki trud u onoj mjeri koliko je uloženo. Pa da li da taj “uzaludni” trud svrstamo u polje uspjeha ili neuspjeha?

Mi to na prvu smatramo uzaludnim trudom ili beskorisno potrošenim vremenom, ali u stvarnosti to nije tako. Svaki uspjeh je zdanje sastavljeno od mnoštva neuspjeha. Svaki neuspjeh je korak ka uspjehu. Realizacija bilo kakve ideje traži pripremu. Tokom pripreme uvijek postoji jedan postotak radnji koje bivaju uzaludne i za koje se ispostavi da su bile suvišne i beskorisne. Dešava se da se održi nekoliko sastanaka o nečemu, za šta se kasnije uvidi da nije potrebno ili neophodno.

Neuspjeh u toku realizacije neke ideje može da nam pokaže ispravniji put, metod ili bolje rješenje. Na ovakav način o neuspjesima govore razni stručnjaci iz oblasti menadžmenta i upravljanja ljudskim resursima, kao i veliki dio ljudi koji su uspjeli da naprave velike stvari u svom životu.

Međutim, mi se uvijek vraćamo na naš glavni izvor snage i motivacije, na vjeru i njene izvore. Ovakva značenja i poruke nalazimo i u vjerskim tekstovima.

“I reci: ‘Trudite se! Allah će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici, i vi ćete biti vraćeni onome koji zna nevidljivi i vidljivi svijet, pa će vas o onome što ste radili obavijestiti.’”
(Et-Tevba, 105)
Ajet jasno govori o ulaganju truda, a ne o samim rezultatima, a taj trud će biti zapažen kod Uzvišenog Gospodara, Poslanika i vjernika.

“Predočeni su mi prijašnji narodi. Vidio sam vjerovjesnika, a s njim je bila grupa, i vjerovjesnika s kojim je bio čovjek ili dva, i vjerovjesnika s kojim nije bilo nikog...” (Muttefekun alejhi)

Hadis nas obavještava o poslanicima koji neće imati nijednog sljedbenika ili vrlo malo. Da li to znači da oni nisu bili uspješni ili da nisu uspjeli?! Naravno da to nikako ne smijemo tvrditi! Da se radi o gubitnicima kako bi im bila dodijeljena misija poslanstva?! Oni jesu uspješni i uspjeli su jer su dosljedno izvršili svoju misiju, i to je naše vjerovanje i naš stav naspram poslanika. Nije dozvoljeno tvrditi suprotno do toga. Hadis nam potvrđuje stav da rezultat ili izostanak rezultata nije dokaz uspješnosti ili neuspjeha. Rezultat je u rukama našeg Gospodara, i zašto se neke stvari dešavaju, a neke ne, On to najbolje zna.

“Ti, doista, ne možeš uputiti na Pravi put onoga koga ti želiš uputiti – Allah ukazuje na Pravi put onome kome On hoće, i On dobro zna one koji će Pravim putem poći.”
(El-Kassas, 56)
Jedan od osnovih principa islamskog vjerovanja jeste da se ništa ne dešava bez Allahove volje, pa tako uzročnici nekih stvari nisu presudni element da se nešto desi, iako smo mi dužni da uradimo ono što je do nas.

Ibn Abbas, radijallahu anhu, prenosi od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, a on prenosi od svoga Uzvišenog Gospodara da je rekao: “Uzvišeni Allah odredio je dobra i loša djela, a zatim je to pojasnio (melekima). Pa ko bude imao namjeru da učini dobro, ali ga ne učini, bit će mu u cijelosti upisano dobro djelo. A ako učini dobro djelo koje je naumio, bit će mu upisano od deset pa do sedam stotina dobrih djela i još više. A ko bude imao namjeru da uradi loše djelo, pa ga ne uradi, Allah će mu ga kod Sebe upisati u potpunosti kao dobro djelo. A ako uradi loše djelo koje namjerava, Allah će ga upisati samo kao jedno loše djelo.” (Buhari)

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Uzvišeni Allah kaže: ‘Kada Moj rob želi da učini loše djelo, ne zapisujte ga sve dok ga ne učini, pa ako ga učini, tada ga zapišite kao jedno loše djelo. Ako ga ostavi radi Mene, upišite mu to kao jedno dobro djelo. A kada želi da učini dobro djelo, ali ga ne učini, upišite mu to kao jedno dobro djelo, a ako ga uradi, upišite mu ga deseterostruko pa do sedam stotina puta.’” (Muslim)

Kao što vidimo, u navedenim predajama ne nagrađuje se samo onaj ko uradi dobro, nego i onaj ko je imao namjeru da ga uradi pa ne uspije, nagrađuje se i onaj ko bude imao namjeru da uradi loše djelo pa odustane od njega u ime Allaha, dok je nagrada za djela koja je uradio mnogostruka. Ako čovjek bude nagrađen samo za svoju dobru namjeru, onda onaj ko se potrudi da realizira nešto i to mu ne uspije, sigurno da zaslužuje veću nagradu. Šta tek reći za osobu koja je ustrajna u nečemu i ne odustaje od činjenja dobra i podsticanja drugih na dobro! Određene aktivnosti i projekti traže rad i trud na duže staze, te se i po nekoliko godina potroši da bi se došlo do određenog cilja. Neprihvatljivo je da se toliki period rada i trud svrsta među potpuni kolaps i neuspjeh ukoliko se ne uspije realizirati zacrtani plan.

“Niste prestali biti u namazu sve dok ste iščekivali namaz.” (Muttefekun alejhi)

“Meleki donose salavat na svakog od vas dokle god je na mjestu na kojem je klanjao, govoreći: ‘Gospodaru, oprosti mu! Gospodaru, smiluj mu se!’” (Muttefekun alejhi)

U ove dvije predaje navodi se da se iščekivanje namaza vrednuje kao i obavljanje namaza, dok ostajanje na mjestu nakon namaza biva povodom da meleki donose salavat na tu osobu. To nam govori da sve pripreme za ibadet nagrađuju, a i za posvećenost tom ibadetu, nakon što ga čovjek obavi, predviđena je nagrada.

Učenjaci su naveli pravilo prema kojem je haram i sve ono što vodi haramu, kao i da farz postaje sve ono bez čega se ne može izvršiti farz.

Radnje koje su vezane za dobro djelo i ibadet nisu uzaludne, one imaju svoju vrijednost i izvršilac zaslužuje da bude nagrađen.

Zato je važno da se ne osvrćemo puno na rezultate, nego da naša pažnja bude usmjerena na uloženi trud, i to predstavlja uspjeh.

Prof. Muhamed Ikanovic

Islamski informativni casopis El-Asr broj. 87.

el-asr.com

20.12.2018.

Islam i Internet - Islam Blogger

Da je lahko nauciti islam preko interneta svi bi bili doktori islamskih nauka.

Ne zavaravajmo se internetom jer ono sto sto nam internet pruza jeste samo informacije.

Niko preko interneta ne moze da se fokusira ( skocentrise) i da zaista uci islam iako ima dostupno i online knjiga i tekstovi ucenih i audio i video predavanja.

Nego, knjige u ruke i vodi biljeske i prisustvuj uzivo predavanjima i nauceno primjeni.

Molim Allaha da nas pomogne.

Islam Blogger

20.12.2018.

Kako da naucim islamsko znanje? - Islam Blogger

Sve sto je bitno zapisuj u svesku (teku) jer jednog dana moze da nema struje a samim time i interneta. Danas se previse uzdamo u internet.

Priprema: Islam Blogger

20.12.2018.

Novotarije u vjeri (Iscjecak o Bugariju) - Hfz. Dzevad Golos


15.12.2018.

Islam strogo zabranjuje nosenje zapisa ili hamajlija!!! - Citati / Izreke

Islam strogo zabranjuje nosenje zapisa ili hamajlija!!!

Mr. Elvedin Pezic / facebook stranica Elvedin Pezic/

14.12.2018.

NovogodiŠnja Jelka - Prof. Haris Hecimovic

NOVOGODIŠNJA JELKA Nepotrebno je govoriti da jelka i njeno kićenje nisu islamom dozvoljeni, to je svima jasno... Želim, povodom toga, da kažem sljedeće: Ako planiraš da kupiš tu jelku i popratne sadržaje, kako bi usrećio svoje dijete na taj način, sjeti se #bolesne_djece kojima bi taj novac pomogao u liječenju! Daj njima taj novac, imaćeš ogroman sevap i izbjeći ćeš haram!
Ako si je već kupio, iskupi se istim iznosom donirajući ga za neko od #bolesne_djece čiji roditelji sijede od sikirancije kako da im skupe za operacije i lijekove...

Prof. Haris Hecimovic / facebook profil Haris Hecimovic/

13.12.2018.

Čestitanje DŽume rijeČima: „DŽUMA MUBAREK“ - Dr. Zijad Ljakic

PITANJE: Selam alejkum. Kod nas se u zadnje vrijeme raširilo čestitanje petkom džume riječima „džuma mubarek“, pa me zanima da li je to sporno? Barekellahu fikum.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Čestitanje muslimanu džume svakog petka riječima „džuma mubarek“ nije došlo u sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, niti je prenešeno od bilo koga od ashaba, ridvanullahi alejhim. Također, nije mi poznato da je neko od uleme rekao da je propisano tako čestitati džumu petkom.

Na osnovu ovoga, stalna praksa čestitanja džume petkom riječima „džuma mubarek“ sa uvjerenjem da je to lijepo i od vjere je novotarija.

Bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Aiše, radijallahu anha, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko uvede u ovu našu stvar (vjeru) ono što nije od nje, to se odbija“. U rivajetu kod Muslima: „Ko uradi djelo na kojem nije naša stvar (vjera), to se odbija“.

Međutim, ako bi se tako čestitalo ponekad neustrajavajući na tome i bez uvjerenja da je to pohvalno ili od vjere, nego kao vid dove da petak bude berićetan, onda nema smetnje iako je napuštanje takve prakse preče kako ne bi postala novotarija.

Mnogi savremeni učenjaci su upitani o propisu ovog čestitanja, veća ih je odgovorila kao što je gore spomenuto.

Ve billahi tevfik

dr. Zijad Ljakić

http://www.ehlus-sunne.ba

12.12.2018.

ŠTA BI SA HIDŽABOM ?! - Mr. Elvedin Pezic

Vjernik ne može a da ne iskaže svoju tugu i brigu za islamskom odjećom, hidžabom.

Doista je tužno do čega i na šta je spao hidžab.

Žalosno je da većina pokrivenih žena današnjice nosi neki 'moderni' hidžab koji je daleko od stvarnog islamskog hidžaba kao što je daleko nebo od Zemlje.

Šta je stvarna svrha hidžaba?

Da zaštiti ženu ili da se eto može kazati da je žena pokrivena?

Žalosno je da su neke tako moderno pokrivene žene više otkrivene, i više pokazuju svoje tijelo, od nekih žena koje eto nisu pokrivene.

Sestro, hidžab je tvoja zaštita i ponos, a ne moda i dokazivanje.

Mr. Elvedin Pezic / facebook stranica Elvedin Pezic/

11.12.2018.

Izreka Imam Safije / Fotografija

Znanje se ne mjeri time koliko znas,
vec koliko radis po onome sto znas. (Imam Safija)

Imam Safija je ucenjak koji je osnovao mezheb pravnu skolu Safijsku. U BiH je hanefijski mezheb po Ebu Hanifi.11.12.2018.

Sura El - Asr / kurra hafiz Admir Husic


10.12.2018.

VELIKA DŽAMIJA U KORDOBI - Endelus / Fotografija

VELIKA DŽAMIJA U KORDOBI - Endelus, a danas katedrala. Eh, ummete moj, kad bi se mogli malo vratiti unazad, pa da vidimo safove i halke oko ovih stubova, da čujemo ajete i hadise i glas ezana.

Mr. Amir Smajic, /Facebook profil Amir Smajic/10.12.2018.

Ono sto je posadjeno u srcu - citati / izreke

Ono sto je posadjeno u srcu,
plodovi toga ce se,
kad - tad , vidjeti na
vanjskim djelima.

Hfz. Sead Kumro , /facebook stranica Sead Kumro/

09.12.2018.

Zasto islam zelimo i ne zelimo? - Islam Blogger

Mnogi tzv. prakticari muslimani zele islam ali tapkamo u jednom mjesto kao da ne zelimo islam ili jos gore padamo postepeno ali nikako da napredujemo.

U cemu li je problem? Problem je u mnogo informacija i dostupnosti mnogo "islamskog znanja".

Zamislimo da nemamo internet i da jednom u sedmici cujemo jedan hadis npr. svakog petka i svi bi trcali da ga primjenimo ili dva puta u sedmici ponedjeljak i cetvrtak.

Danasnji je problem, sto svaki dan cujemo recimo po pet hadisa na dan ili tekst od ucenjaka procitamo ili video pogledam itd i previse je to informacija i sve to ostavimo i na kraju odbacimo.

Sta nam je rijesenje? Rijesenje nam je da ponavljamo nauceno da jedan teskt ili video procitamo i pogledamo ako treba i po tri ili pet puta a ne samo jedanput jer tim ponavljanjem uci ce i znanje u nase srce i primjetit ce se na nasim djelima.

Priprema: Islam Blogger

09.12.2018.

Djeda mraz i nova godina ne pripadaju islamu - Prof. Abdussamed Bušatlić

U hadisu koji bilježe imami Buharija i Muslim, a prenosi Ebu Hurejre, Muhammed, s.a.v.s., je rekao: ”Slijedit ćete običaje naroda prije vas, pedalj po pedalj, lakat po lakat, sve dotle da kada bi oni ušli u gušterovu rupu i vi biste za njima.” ”Jesu li to židovi i kršćani?”- upitali smo. ”A ko drugi?”, odgovori Muhammed, s.a.v.s. Vjerovatno je najbolji primjer i dokaz slijepog slijeđenja tuđih običaja proslavljanje Nove godine koji je u svojoj osnovi kršćanski praznik.

Ustvari, Nova godina, koja se kao praznik proslavlja 31. decembra, i Božić, koji se proslavlja 25. decembra, su povezani vjerskom niti koja se jasno prepoznaje kroz lik ”svetog” Nikole, ili ti Djeda Mraza, zatim kićenjem jelki i ostalim mnogobrojnim simbolima kršćanstva. Ovdje se, dakle, radi o vjeri, o životnim principima, o identitetu. Muslimani ne bi smjeli sebi dozvoliti da pomiješaju lončiće i da odstupe od uzvišenih principa vjere islama zarad lažnog suživota i neopravdane ljutnje i kritika onih koji nisu muslimani, a koji itekako drže do svog identiteta i svojih vjerskih ubjeđenja i koji traže da se muslimani odreknu onoga čega se oni sami nikad ne bi odrekli.

Kao da suživot zavisi od nas, i kao da dobrosusjedski odnosi zavise od toga hoćemo li mi čestitati i učestvovati s kršćanima u njihovim praznicima. Pa da od toga zavisi suživot vjerovatno nas Srbi i Hrvati nikada ne bi napali niti počinili genocid nad nama, ali…. Kad kažemo da se ovdje radi o vjeri, onda to znači da se u svim stvarima i svim životnim pitanjima moramo vratiti islamskim izvorima ako želimo da o nečemu donesemo ispravan sud. Islam ima jasan stav kad su u pitanju kršćanski, židovski i svi neislamski praznici, i taj stav je temelj vjere islama.

Slaveći Božić, kršćani, ustvari, slave rođenje Boga, Allahu se utječemo od tog iskrivljenog vjerovanja, ili Božijeg sina, zavisno od toga kako ko od njih gleda na osobu Isa, a.s., i njegovu majku, časnu i čestitu ženu, Merjem, a.s. Pobijajući iskrivljeno vjerovanje kršćana i dogmu o trojstvu, Allah, s.v.t., u Kur’anu kaže: “Nevjernici su oni koji govore: ”Bog je – Mesih, sin Merjemin!” A Mesih je govorio: ”O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim Allah će mu ulazak u Džennet zabraniti i boravište njegovo će Džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći.” (Al-Maide, 72.)

Nakon toga Allah, s.v.t., kaže: “Nevjernici su oni koji govore: ”Allah je jedan od trojice!” A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga što govore, nesnosna patnja će, zaista, stići svakog od njih koji nevjernik ostane.” (Al-Maide, 73.) A onda Allah, s.v.t., upozorava na pravu istinu o Isa, a.s., i kaže: Mesih, sin Merjemin, samo je Poslanik, i prije njega su dolazili i odlazili poslanici, a majka je njegova uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako im Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću.” (Al-Maide, 75.)

Zar ovi ajeti nisu sasvim jasni, i zar ubijeđeni musliman može sebi dozvoliti da učestvuje u proslavljanju praznika koji su u svojoj biti veliki grijeh prema Allahu, s.v.t. Poznati islamski učenjak Ibnul-Kajjim, u svom djelu ”Ahkamu ehlu-z-zimme”, kaže: ”Što se tiče čestitanja onoga što je isključivo vjerskog karaktera, to je zabranjeno po konsenzusu islamskih učenjaka, kao što je čestitanje kršćanskih i židovskih praznika riječima: ‘Srećan ti praznik’, i sl. Ako to i nije čin nevjerstva, to je u najmanju ruku haram, jer je na stepenu čestitanja sedžde idolu, i to je opasnije od toga da nekome čestitamo pijenje alkohola, ili činjenje bluda. Onaj ko nekome čestita griješenje, novotariju i nevjerstvo izlaže sebe Allahovoj srdžbi i kazni.”

Muhammed, s.a.v.s., je zabranio proslavljanje džahilijetskih praznika koje je zatekao u Medini, rekavši da ih je Allah zamijenio boljim danima, a to su dani Bajrama. Poslanik, s.a.v.s., nije, dakle, potvrdio te praznike, a da jeste, oni bi se i dalje proslavljali. Proslavljanje neislamskih praznika je svojevrsni vid oponašanja na koje je upozorio Muhammed, s.a.v.s., rekavši: ”Ko oponaša jedan narod on njemu i pripada.” (Buharija i Muslim)

Ako bi neko rekao da time ne želi oponašanje i poistovjećivanje, mi mu kažemo da je to opet haram, jer Poslanik, s.a.v.s., je zabranio klanjanje namaza u vrijeme izlaska i zalaska Sunca samo zbog toga što tada obožavaoci Sunca čine sedždu Suncu. A o suludom trošenju novca koji se izdvaja iz državnog budžeta da bi se nakitili i nakinđurili gradovi, zgrade i ulice, zbog čega niko neće odgovarati niti polagati račun, o orgijama, nemoralu, prostaklucima i ludovanju u noći kojoj su, sukladno svome ponašanju oni koji je slave i dali ime ”luda noć”, da i ne govorimo. Istinu je rekao Uzvišeni Allah: ”Nisu slijepe oči, već srca u grudima.”

Abdussamed Bušatlić, prof.

n-um.com

09.12.2018.

Hadis - Ko zaboravi namaz ili ga prespava

Od Enesa r.da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Ko zaboravi namaz ili ga prespava iskupit ce se tako sto ce ga obaviti kada se sjeti.

Hadis biljezi Muslim od Enesa r.a br. 684.

08.12.2018.

Imam Ibn Hazm kaze o Namazu - Citat / Izreka

Imam Ibn Hazm kaze:

Islamski ucenjaci imaju jednoglasan stav da obaveza namaza ne spada i nije ga dozvoljeno, punoljetnom i razumnom insanu, namjerno odgoditi iz njegovog namazskog vremena iz bilo kojeg razloga, nego se obavlja shodno covjekovoj mogucnosti: sjedeci ili na boku isaretom ili na bilo koji drugi moguci nacin.

Meratibul-idzma’ str. 25

08.12.2018.

Hadis - Islam je sagradjen na pet stvari

Od Abdullaha ibn Omera r.a prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem , rekao: Islam je sagradjen na pet stvari: svjedocenje da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik, obavljanju namaza, izdvajanju zekata, obavljanju hadza i ramazanskom postu.

Hadis biljezi Buhari br. 8; Muslim br.20.

07.12.2018.

Islamsko znanje - Islam Blogger

Islamsko znanje je dostupno svima ali malo je onih koji ce to znanje usvojiti i primjeniti. Na internetu imamo video i audio predavanja ucenih, tekstove ucenih, online knjige ucenih, poucne fotografije, kur'an u audio i video formatu kao i u obliku knjige i prijevod znacenja, zatim imamo dostupne hadise i uzivo / live predavanja ucenih ( facebook) , imamo i korisne islamske web stranice ali malo nam je to sve... Pitanje je zelimo li uistinu islam?

Priprema: Islam Blogger

07.12.2018.

Hadis - Djelo koje bi mrtvi voljeli dodati u svoj defter dobrih djela a to je dodatnih dva rekata Namaza

Od Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik prosao pored kabura covjeka koji je bio tek zakopan , pa je rekao: Dva veoma kratka rekata , koja vi prezirete i podcijenjujete , kada bi ovaj mogao dodati u svoja djela , njemu bi bilo draze nego ostati na dunjaluku.

Hadis biljezi Ibn Mubarek, u Zuhdu, 1/10, br 31. Sejh Albani ocijenio ga je vjerodostojnim. Pogledati: Es-Sahiha , 3/377 br. 1.388.

04.12.2018.

Omladino, čuvaj se nargile! - Mr. Elvedin Pezić

Posmatrajući naše društvo primjećujemo da se posljednjih godina na našem podneblju pojavio još jedan novi, veoma loš trend kod omladine a to je konzumiranje nargile. Veoma često vidimo kako naši omladinci na svojim profilima postavljaju slike na kojima se vide oni i njihovo društvo u nekom od nargila barova, kako se ‘opuštaju’ i ‘uživaju’ uz nargilu, što jasno ukazuje da oni u tome ne vide ništa loše. Žalosno je što ta naša omladina veoma lahko prihvata nepoznate trendove, bez ikakvog filtriranja i razmišljanja, a vjerujem da je to sve nastalo kao plod njihove udaljenosti od vjere i nesvjesnosti razloga zašto insan postoji na dunjaluku.

Tačno je da konzumiranje nargile veoma šteti ljudskom organizmu kao i duhan ili čak više od toga. Veoma lahko čovjek putem interneta može da sazna šta su stručne osobe kazale o konzumiranju nargile, ali je nažalost malo onih koji internet koriste u te svrhe. Islam u svojoj univerzalnosti i savršenstvu zabranio je insanu da konzumira ono što jasno šteti njegovom tijelu i zdravlju. Samim tim nalazimo da se već odavno islamska ulema oglasila u pogledu konzumiranja nargile i da je kazala da je to strogo zabranjeno.

Stoga, dragi moji omladinci, čuvajte se bilo kojeg poroka, a naročito konzumiranja duhana i nargile. Čuvajte vaše zdravlje. Sigurno je da konzumiranje duhana i nargile ne nosi u sebi ama baš nikakvu stvarnu korist, osim onog ‘ćejfa’ i ‘meraka’ koji je nastao kao plod šejtanskog nagovaranja na haram, ili pak toga da insan bude u trendu i da čini ono što čine i drugi, bez razmišljanja o posljedicama. Ako na to dodamo činjenicu o štetnosti konzumiranja istih, onda nam biva jasno zašto su eminentni učenjaci današnjeg doba zauzeli jednoglasan stav da je konzumiranje istih zabranjeno.

Ne dozvolite sebi da vas radoznalost ili stid od jarana sa kojima se družite uvuče u konzumiranje duhana i nargile.

Budite zahvalni Allahu na blagodatima i odlučno kažite STOP svemu što šteti vašem zdravlju a što na prvom mjestu obuhvata DUHAN I NARGILU. Velikom alimu današnjice, šejhu Ibn Bazu postavljeno je sljedeće pitanje:

Možete li nam pojasniti propis konzumiranja nargile/šiše, i da li je njen propis identičan propisu duhana, i da li se nargila/šiša i duhan smatraju zabranjenim opojnim sredstvima?

Šejh je odgovorio riječima: ‘Konzumiranje nargile/šiše i duhana sa svim njihovim vrstama svrstavaju se u red strogo zabranjenih postupaka/harama, zbog mnoštva šteta koje konzumiranje istih nosi u sebi. Kompetentne osobe iz područja medicine veoma jasno su spomenule mnoge štete koje proizilaze iz konzumiranja nargile i duhana, a Uzvišeni Allah zabranio je muslimanima konzumiranje onoga što im šteti.

Stroga obaveza/vadžib onim osobama koje su se odale konzumiranju istih je da to odmah ostave i da upozore na njihovu opasnost. Sve to zbog riječi Uzvišenog Allaha u suri El-Maide, u kojima se obraća svome Poslaniku riječima: „Pitaju te što im se dozvoljava. Reci: “Dozvoljavaju vam se lijepa jela.” (El-Maide, 4) i zbog riječi Uzvišenog Allaha u kojima opisuje svoga miljenika riječima: „Koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti.“ (El-E’araf, 157)

Rezime: Sve vrste duhana i nargile/šiše potpadaju pod pojam onoga što šteti insanu, pa je njihovo konzumiranje strogo zabranjeno na osnovu prethodno citiranih ajeta i drugih tekstova sa istim značenjem.

Molimo Allaha da uputi muslimane na ono u čemu je njima dobro i uspjeh, i da ih sačuva od onoga što će im štetiti na dunjaluku i na ahiretu, a On je najbolji od koga se može nešto tražiti.“

(Fetava islamijje, 3/443 str.; Medžmu’a fetava Ibn Baz, 23/52 str.)

Priredio: Elvedin Pezić

Minber.ba

03.12.2018.

Ponavljanje usvojenog znanja kod prvih generacija - Prof. Ersan Grahovac

Mnogi od nas klonu duhom kada krenu putem traženja znanja i ne nađu za kratko vrijeme ono što su zamišljali, misleći da oni ipak nisu za taj put. Međutim, ako pogledamo u životopise učenjaka prvih generacija, vidjet ćemo da je većina njih uložila gigantske napore na putu traženja znanja, da bi postali ono što su postali, i da je vrlo malo onih kojima je Allah podario super pamćenje, kao naprimjer Buhariji. U ovom tekstu navest ćemo nekoliko primjera iz života selefa, koji nam mogu poslužiti za buđenje ambicija na putu traženja znanja i kako ne bismo klonuli duhom na tom putu.

● U biografiji Ahmeda ibn El-Furata (Ebu Mes’uda er-Razija) navodi se da je ponavljao svaki hadis petsto puta. (Tehzibut-tehzib, 1/58.) Jedan čovjek mu se požalio: ’’Zaboravljamo hadis“, na što je on rekao: ’’A ko od vas ponavlja jedan hadis petsto puta?“ Rekoše: ’’A ko to može?“ On im reče: ’’Zato vi ne pamtite.“ (El-Mizzi, Tehzibul-kemal, 1/424.)

● U biografiji Ebu Bekra el-Ebherija el-Malikija navodi se da je rekao: ’’Pročitao sam djelo Muhtesaru ibn Abdil-hakem petsto puta, djelo El-Esedijja sedamdeset pet puta, El-Muvetta’ isto toliko, El-Mebsut (trideset tomova) trideset puta, i Muhtesar ibnul-Berkija sedamdeset puta.’’ (Kadi Ijad, Tertibul-medarik ve takribul-mesalik, 1/427.)

● Hatib el-Bagdadi u djelu El-Džami’ li ahlakir-ravi ves-sami’ prenosi od Alkame da je rekao: ’’Puno ponavljajte hadis, pa neće iščeznuti (iz vašeg pamćenja).“ (El-Džami’ li ahlakir-ravi ves-sami’, 1/238.)

● Od Ibn Abbasa ed-Durija prenosi se da je rekao: ’’Čuo sam Jahju ibn Meina da kaže: ’Da nismo pisali hadis po pedeset puta, ne bismo ga znali.’“ (Tarihu Dimešk, 14/65, i Sijeru ealamin-nubela’, 11/84, 4/342.)

● U biografiji imama Ebu Ishaka eš-Širazija navodi se da je rekao: ’’Ponavljao sam svaki ders po hiljadu puta, a ukoliko bi za dotičnu mes’elu postojao stih kojim se dokazuje, zapamtio bih cijelu kasidu.“ (Sijeru ealamin-nubela’, 18/458, Tabekatuš-šafi’ijje el-kubra, 4/115.)

● U biografiji Ebu Bekra Galiba ibn Abdurrahmana ibn Atijje el-Garnatijje (Es-Siletu, 1/146), oca Ibn Atijje, mufessira, navodi se da je ponovio Sahihul-Buhari sedam stotina puta.

● Ez-Zehebi u biografiji Ibn El-Adžemija spominje da je dvadeset pet puta održao dersove El-Muhezzeba. (Sijeru ealamin-nubela’, 23/115.)

● Es-Sehavi u biografiji Abdullatifa el-Kirmanija el-Hanefija spominje da je djelo El-Muhit el-Burhani (štampano u devet tomova) iz hanefijskog fikha pročitao stotinu puta. (Ed-Dijaul-lami’, 2/418.)

● Jednog dana je Bekr ibn Muhammed ibn Ebil-Fadl el-Ensari bio upitan o jednoj teškoj mes’eli, pa je rekao: ’’Ponovio sam ovu mes’elu na tornju jedne tvrđave u Buhari četiri stotine puta.“ (El-Muntezam fi tarihil-muluk, 9/201, Sijeru ealamin-nubela’, 19/416.)

● Od Ibn Hišama se prenosi da je pročitao Elfijju hiljadu puta. (Tarihul-džeberuti, 2/150.)

● El-Muzeni je rekao: ’’Pročitao sam Er-Risalu (od Šafije) pet stotina puta i svaki put sam se okoristio“, i također je rekao: ’’Čitam Er-Risalu pedeset godina i svaki put kada sam je pročitao, izvukao sam nešto što ranije nisam znao.“ (Tehzibul-esma’i vel-lugat, 1/59.)

● Ibnul-Esir u djelu El-Meselus-sair (1/46) kaže: ’’Skupio sam u jednu knjigu tri hiljade Poslanikovih hadisa koji se koriste u praksi i ponavljao sam je deset godina, završavajući je jedanput u nedjelju dana. Tako sam radio dok je nisam ponovio petsto puta i zapamtio je tako da mi ništa iz nje ne promiče.“

● Prenosi Ibnul-Dževzi da je jedan fakih (šerijatski pravnik) ponavljao ders puno puta, pa mu starica koja je živjela kod njega reče: ’’Vallahi, i ja sam ga zapamtila.“ On joj reče: ’’Ponovi ga“, te ga ona ponovi. Poslije nekoliko dana reče joj: ’’O starice, ponovi ders“, a ona reče: ’’Ne sjećam se.“ Tada on reče: ’’Ja ga ponavljam da mi se ne bi desilo isto što i tebi.“ (El-Hassu ala hifzil-ilm, 44.)

Prof. Ersan Grahovac

Islamski informativni casopis El-Asr br. 48.

el-asr.com

03.12.2018.

Zadovoljan sam da mi Allah bude Gospodar, islam vjera a Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, poslanik i vjerovjesnik. Svaki musliman mora poznavati tri osnove: Znanje o Uzvišenom Gospodaru, vjeri i Poslaniku.

Prva osnova: Znanje o Gospodaru

1- Moj Gospodar je Allah,Stvoritelj,Onaj koji sve posjeduje i svim upravlja. Rekao je Uzvišeni Allah: ِ
"Allah je Stvoritelj svega i On upravlja svim."(Ez-Zumer, 62.)
2- Mog Gospodara poznajem po Njegovim ajetima (dokazima) i Njegovim stvorenjima. Rekao je Uzvišeni Allah:
"Među znamenjima Njegovim su noć i dan, i Sunce i Mjesec." (Fussilet, 37.)
3- Samo Uzvišeni Allah zaslužuje da bude obožavan i da se Njemu ibadeti upućuju, On sudruga nema. Rekao je Uzvišeni Allah:
"O ljudi! Obožavajte Gospodara svoga, koji je stvorio vas i one prije vas da biste se kazne sačuvali!" (El-Bekare, 21.)
Pitanja i odgovori:
1- Zbog čega te je Allah stvorio?
Stvorio me je da bi Ga obožavao, rekao je Uzvišeni Allah:
"Džinnove i ljude sam stvorio samo zato da Me obožavaju." (Ez-Zarijat, 56.)
2- Šta znači obožavati Allaha?
Obožavati Allaha znači samo Njemu sve vrste ibadeta upućivati i Njemu pokoran biti.
3- Šta znači: la ilahe illallahu – nema boga osim Allaha?
La ilahe illallahu znači: nema boga koji istinski zaslužuje da bude obožavan osim Allaha.


Druga osnova: Znanje o vjeri

1- Islam znači samo Allaha obožavati,Njemu pokoran biti i nesuprostavljati se Njegovim naredbama. Rekao je Uzvišeni Allaha:
"Ko je bolje vjere od onoga koji se iskreno preda Allahu, čineći još i dobra djela." (En-Nisa', 125.)
2- Islam je vjera kojom je Allah zadovoljan da bude vjera svima ljudima. Rekao je Uzvišeni Allah:
El-Maide, 3.".I zadovoljan sam da vam islam bude vjera"
3- Islam je vjera dobra, sreće i radosti. Rekao je Uzvišeni Allah:
"Naprotiv, onaj ko se bude Allahu pokoravao i uz to dobra djela činio, toga čeka nagrada kod Gospodara njegova, takvi se neće ničega bojati i ni za čim tugovati." (El-Bekara, 112.)
Pitanje:
Koliko islam ima ruknova (temelja)? Nabroj ih.
Odgovor:
Islam ima pet ruknova, a to su:
1- Svjedočenje da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik,
2- Obavljanje namaza,
3- Davanje zekata,
4- Post ramazana,
5- Obavljanje hadždža onom ko je u mogućnosti.


Treća osnova: Znanje o Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem

1- Moj poslanik je Muhammed ibnu Abdullah, sallallahu alejhi ve sellem.
2- Allah je poslao poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, svim ljudima da ih poduči islamu.
3- Dužan sam biti pokoran Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Rekao je Uzvišeni Allah:
El-Hašr, 7.
"Ono što vam Poslanik da to uzmite, a ono što vam zabrani ostavite."
 Uzvišeni Allah je također rekao: "Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu." En-Nisa', 80.

Iz knjige: Tevhid za omladinu i početnike ,dr. Abdulaziz ibnu Muhammed al Abdullatif /online verzija knjige/

02.12.2018.

Ja obožavam Allaha. Ja volim Allaha. Allah je stvorio ljude da bi Ga obožavali i da bi Njemu pokorni bili. Svi ljudi su dužni Allaha obožavati i Njemu pokorni biti.

Pitanja i odgovori:
1- Kojoj vjeri pripadaš?
Moja vjera je islam.
2- Šta znači islam?
Islam znači samo Allaha obožavati, Allahu pokoran biti i ne suprostavljati se naredbi Uzvišenog Allaha.
3- Šta je temelj islama?
Temelj islama je svjedočenje da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik.
4- Zbog čega svi mi obavljamo namaz kada čujemo ezan?
Zato što je namaz jedan od ruknova islama i čovjek ne može biti musliman ako ne klanja.
5- Ko je poslanik kojeg je Allah nama poslao?
Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je poslanik kojeg je Allah nama poslao.
6- Zbog čega je Allah poslao Muhammeda svim ljudima?
Allah ga je poslao da ih poduči islamu.
7- Čemu poziva poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem?
Poslanik Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, poziva da se samo Allah Jedini obožava i da se ostavi obožavanje svega drugog mimo Allaha.

Iz knjige: Tevhid za omladinu i početnike ,dr. Abdulaziz ibnu Muhammed al Abdullatif /online verzija knjige/

02.12.2018.

Na koji nacin se tesbiha? - Dr. Safet Kuduzovic


02.12.2018.

Bezalkoholna piva - Dr. Safet Kuduzovic


02.12.2018.

Zbog cega mi iman slabi - Mr. Elvedin Pezic


01.12.2018.

Hadis - Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado

Ibnu ‘Omer, r.a., prenosi: “Čuo sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kako kaže: ‘Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado; imam je pastir i odgovoran je za svoje stado, čovjek je pastir u svojoj obitelji i odgovoran je za svoje stado, žena je pastir u kući svoga muža i odgovorna je za svoje stado, i sluga je pastir u imetku svoga gazde, i on je odgovoran za svoje stado – svi ste vi pastiri i odgovorni ste za svoje stado.”‘ –
(Muttefekun alejhi)

Islam Blog
<< 12/2018 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


MOJI FAVORITI
Allaha subhanehu ve te'ala Robinja
Trijumf Istine
Refik Hrvić | www.refikhrvic.net
VRAŽIĆANI CIJELOG SVIJETA
ensarijka
Hikaje- mudrosti
Pozadine. By: HoneeyBee [:
HTML TUTOR ZA BLOG
više...

BROJAČ POSJETA
6672

Powered by Blogger.ba